Lasă un comentariu

Prizonier la Guantanamo sau cine a starnit conflictele armate din Irak

Nu credeam că o să mă intereseze vreodată acest subiect… adică, nu mă refer să nu îmi capteze deloc atenţia, ci la faptul că a stârnit în mintea mea fel de fel de întrebări şi curiozităţi legate de lumea în care trăim, de modalitatea în care ne sunt transmise informaţii care nu pot fi verificate şi, astfel, nu putem fi siguri de veridicitatea lor, adevărul despre ce se întâmplă fiind mai mult decât relativ.

Recunosc că nu am urmărit cu înflăcărare relatările din media privitoare la evenimentele din 11 septembrie 2001. Într-adevăr, au marcat, dar nu eram şi nu sunt în măsură să întreprind cercetări să aflu adevărul din spatele celor două Turnuri din Manhattan. Şi chiar dacă acum sunt curioasă să aflu care a fost butonul declanşator al catastrofei, nu pot să fac mai mult decăt să caut informaţii în media digitală şi să le pun cap la cap.

La început nu am fost atrasă de titlul Prizonier la Guantanamo, dar am luat, totuşi, volumul să citesc în vacanţă.

Cartea este povestea autobiografică a mollahului Abdul Salam Zaeef, fost ambasador al Afghanistanului în Pakistan, în prezent eliberat, având domiciliu stabilit forţat la Kabul, sub supraveghere.

Considerat „inamic combatant al Americii”, mollahul a trebuit să sufere, aproape patru ani, în închisoare, tratamente dintre cele mai degradante atât fizic, cât şi psihic. În tot acest timp nu i s-a dat niciun motiv concret pentru ceea ce i se întâmpla lui şi altor numeroşi musulmani. Modul în care relatează cum erau supuşi bătăilor, foametei, umilirilor sau cum americanii nu le respectau cultura te face să îţi pui numeroase semne de întrebare. Deşi, atunci când erau în conflict cu ruşii, America le-a fost aproape aparent, acum situaţia se schimbă radical. Spun aparent pentru că aşa au reuşit să îşi pună dominaţia asupra unor ţări cu o conducere mai „slabă de înger”, dar care iubea într-atât puterea încât era în stare să îşi vândă patria. Resursele petroliere şi zăcămintele de pietre preţioase au stârnit marile puteri să cucerească zona, fără să se gândească la faptul că acolo locuiesc oameni. Se inventează evenimente, se aruncă vina asupra unor oameni fără a avea dovezi, se ţes fel şi fel de intrigi, se construiesc închisori secrete, se redactează documente false, sunt aduse motive fără fundament, totul pentru a pune mâna pe bogăţii şi pentru a mai conduce o bucată de lume.

Autorul, puternic implicat în aceste evenimente, susţine că Bush ar fi înscenat tot ce s-a întâmplat doar pentru a acapara Orientul Mijlociu, iar că Osama Bin Laden e total nevinovat pentru incidentul de la World Trade Center.

Vă recomand Prizonier la Guantanamo să vedeţi o altă perspectivă a războaielor din Irak şi cum cultura se află la un nivel înalt în Orientul Mijlociu, oamenii punând mai mult accent pe patria şi simbolurile lor decât pe nişte contracte cu finalitate ascunsă, chiar dacă sunt cu nişte ţări a căror putere este recunoscută la nivel mondial.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: