Lasă un comentariu

Ciclul vietii in social network

Stim deja ca in orice mediu exista un ciclu al vietii: te nasti, cresti, te dezvolti, mori. Acest curs, in totalitatea lui, e absolut normal si se preteaza oricarui mediu de viata.

Retelele de socializare s-au dezvoltat intr-o asa maniera incat reprezinta un mediu specific erei digitale, in care, daca vrei sa te dezvolti trebuie sa parcurgi diferite stadii de interactiune cu alti membri si participare prin postari proprii si comentarii la articolele altor membri.

Fazele ciclului vietii in retelele sociale arata cam asa:

Vizitatorii sunt cei care observa comunitatea. Nu adauga continut sau comentarii si viziteaza ocazional site-ul, de cele mai multe ori, la sugestia unui prieten.

Novicii sunt spectatorii care s-au familiarizat cat de cat cu reteaua si incep sa participe la dialoguri. Se implica in comunitate prin furnizarea de continut tradus prin comentarii si chiar postari proprii.

Se pot numi Initiati membrii care au contribuit o perioada bunicica de timp ca incepatori. La acest nivel continutul trebuie sa fie mai consistent, masurat atat in comentarii la postarile altor membri, cat si prin furnizarea de articole proprii. Din acest moment vor incepe sa interactioneze cu alti membri si vor avea actualizari constante.

Liderii sunt cei care reusesc sa sparga barierele si sa fie recunoscuti ca participanti cu vechime. Ei vor interactiona cu initiatii, ajutandu-i sa se formeze. Ei pot corecta comportamentul unui membru inferior pe scara ierarhica atunci cand comunitatea considera ca respectivul se comporta nepotrivit. Specific unui lider este sa comenteze de fiecare data cand intra pe profilul unui alt membru.

Batranii sunt membri care sunt prezenti de ceva vreme in reteaua sociala si, in cele din urma, „se pensioneaza”. Ei aleg sa paraseasca reteaua din varii motive: fie interesele lor s-au schimbat, fie comunitatea din care fac parte se indreapta intr-o directie care nu li se potriveste.

In social networking nu s-a impus inca sintagma speranta de viata, intrucat parcurgerea tuturor etapelor depinde de cultura site-ului, in principal. De aceea, poate dura cateva luni sau cativa ani buni pana sa fii recunoscut in mediile de socializare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: