2 comentarii

Romanii au cititul in sange!

In urma unui sondaj de opinie, realizat de iVox pentru o librarie online, reiese ca romanii citesc mult, chiar foarte mult, avand in vedere tehnologiile si alte treburi care le ocupa mai tot timpul.

La sondaj au raspuns peste 5.000 de persoane, care, conform rezultatelor, citesc o data pe luna (75%), dar sunt si respondenti (23%) pentru care nu exista zi fara lectura.

Rezultatele erau oarecum previzibile avand in vedere profilul socio-demografic al celor care au raspuns. Cei mai multi sunt absolventi de liceu sau au studii universitare si provin preponderent din orase mari, cunoscute si drept centre universitare.

Motivele invocate atunci cand au fost intrebati de ce citesc tin de dezvoltarea personala, dezvoltarea limbajului si a gandirii, dorinta de relaxare, intelegerea societatii in care traim.

Desi cartile tiparite sunt preferate, sunt respondenti care declara ca citesc si online, un procent semnificativ aratand ca saptamanal sunt “rasfoite” cartile in format electronic. Tot din sondaj reiese ca cele mai cautate, indiferent de format, sunt cartile de literatura si beletristica, literatura de specialitate si cartile de dezvoltare personala.

Ce urmareste romanul atunci cand este interesat de o carte? In primul rand, pretul este un indicator important. Apoi tine cont de recomandarile prietenilor, de review-uri si de formatul cartii.

Totusi, daca ar fi sa se realizeze un astfel de sondaj la o scara mai mare si nu numai printre elevi, studenti sau absolventi de studii superioare oare rezultatele ar mai arata asa? Ma indoiesc! Oricum, si in randul celor chestionati, nu stiu cati citesc din pura placere, cat mai degraba pentru a-si indeplini sarcinile scolare.

Reclame

2 comments on “Romanii au cititul in sange!

  1. Buna ziua,
    Profilul socio-demografic al respondentilor la acest sondaj este diferit de cel mentionat de dumneavoastra in acest articol. Doar aproximativ 25% dintre respondenti sunt elevi si studenti. In concluzie, sondajul nu a fost realizat „numai printre elevi si studenti” ci a cuprins toate categoriile de varsta.

    Va multumim!

    • Buna ziua!

      Imi cer scuze ca m-a cam luat valul la final. Atunci cand am spus ca majoritatea respondentilor sunt absolventi de liceu sau au studii universitare, nu am vrut sa fac referire exclusiv la elevi si studenti, ci la oameni care au facut niste studii si acorda o anumita importanta cititului, atat pentru dezvoltarea personala, cat si pentru cea profesionala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: